OFFERTE AANVRAGEN
plein 40 45 leeborent verzorgt weer techniek.1c1156

Leeborent verzorgt al sinds 2016 voor de Stichting Eigenwijks.

Afgelopen donderdag avond mochten wij weer op de Haarlemmerweg bij het monument en op het Plein 40- 45 in Amsterdam West deze bijeenkomst verzorgen met techniek.

Vanaf 1947 stond hier langs de Haarlemmerweg ter hoogte van boerderij Vredelust een wit houten kruis.
Vanwege een herindeling van de Haarlemmerweg en de sloop van de boerderij rond 1964
werd er een nieuw wit kruis geplaatst. De versie uit 1964 droeg de tekst::

Gefusilleerd 15 december 1944
P.J. Elias, H.J. Verkuyl, M. Verkuyl

De Haarlemmerweg (De Nieuwe N200) onderging in de periode vanaf 2017 een gedaanteverwisseling; ze werd van snelweg gedegradeerd tot stadsweg, ze werd verhoogd en heringericht. Het beeld moest verhuisd worden. In overleg met nabestaanden werd een nieuw ontwerp gemaakt. Zij bestaat uit een cortenstalen kruis (drie staanders met een dwarsbalk), een tekst uitgefreesd in cortenstaal, een plaquette in cortenstaal en een tweetal roestvast stalen zitbankjes.

Drie amberbomen staande voor de toekomst en het leven completeren het monument. Op 15 december 2019 werd het nieuwe monument ontworpen door landschapsarchitecte Saskia Bongers onthuld.

De onthulling werd verricht door Simone Kukenheim (locoburgemeester Amsterdam), Jurgen Nobel (idem van Haarlemmermeer) en Jan Pronker namens de Politie in aanwezigheid van Hannie Elias (nabestaande) en Corrie van den Boogaard-Vlug (getuige van de moord).

Onder het kruis is de tekst te lezen, die eerder was te lezen op het oorspronkelijke monument:

Het Monument aan de Haarlemmerweg Leeborent verzorgt geluid op accu 2023
Het Monument Vrijheidscarillon plein 40-45  Leeborent verzorgt geluid t.b.v bijeenkomst  in op dracht van  nationaal Comité  40-45

Het Monument op plein 40-45 Vrijheidscarillon

Het Vrijheidscarillon in Amsterdam is een klokkenspel dat in 1952 is vervaardigd door de firma A.H. van Bergen te Heiligerlee op initiatief van het Nederlandse Comité Nationale Herdenking. Het heeft op verscheidene plaatsen gehangen, waaronder op de Dam in 1955. Het is in 1960 aangeboden aan de gemeente Amsterdam.

Weer een prima herdenking met vele bezoekers van jong tot oud met optredens gedichten uitvoeringen en
een moment van rust in ons haastige bestaan wij zijn bij en dankbaar dat er nog steeds in vrede kunnen leven in dit prachtige land.

Stel ons een vraag Telefoon / WhatsApp:  +31204976834  +31654664447

Het laatste nieuws

Beste wensen voor 2024 van Leeborent.nl

Beste wensen voor 2024 van Leeborent.nl

Geachte lezers, Met het nieuwe jaar in zicht, willen wij graag de tijd nemen om onze beste wensen aan u over te brengen. Namens het hele team van Leeborent.nl willen we u een gelukkig nieuwjaar en veel succes en voorspoed wensen voor 2024. Een jaar vol mogelijkheden...

Lees meer
Feestdagen Kerst en Nieuwjaar bij Leeborent.nl

Feestdagen Kerst en Nieuwjaar bij Leeborent.nl

Hallo feestliefhebber! Ben jij al helemaal in de feeststemming? Bij Leeborent.nl zijn we dat zeker wel! De gezellige dagen rondom Kerst en Nieuwjaar staan weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om te genieten van heerlijk eten, gezellig samenzijn met...

Lees meer
Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren
Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren